'Yanıcı buzda' 100 yıl yetecek doğalgaz buldular


'Yanıcı buzda' 100 yıl yetecek doğalgaz buldular

Nükleer enerjiye alternetif yeni enerji kaynaklarına yaptığı yatırımları artıran Japonya, yüz milyonlarca dolar harcanarak 17 yıl süren araştırmalardan sonra 'yanıcı buzdan' doğalgaz elde etmeyi başardı. Japonların başarısı, küresel enerji sektöründe 'yeni bir enerji kaynağı' heyecanı yarattı.

ntvmsnbc
Güncelleme: 11:05 TSİ 13 Mart. 2013 Çarşamba
Japonya, 21'inci yüzyıldaki doğalgaz ihtiyacını karşılamasını sağlayacak yeni bir kaynak buldu. Kıyılarının açıklarında, denizin derinliklerindeki metan hidrattan (yanıcı buz) doğalgaz elde etmeyi başaran Japonlar, dünyanın gelecekteki enerji ihtiyacı için de çok önemli bir başarıya imza atmış olabilir.
Devlet kurumu olan petrol ve doğalgaz şirketi JOGMEC yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, bir keşif gemisinin deniz yatağının 300 metre altına kadar başarıyla sondaj gerçekleştirdiği ve metan hidrat maddesinin tortusunu elde ettiği belirtildi. Metan hidrat, içinde elde etmesi çok zor olan doğalgaz molekülleri bulunduran buz benzeri katı bir madde olarak biliniyor.
Şirketten yapılan açıklamada, "Japonya'nın karasularında yer alan metan hidrat, aynı zamanda ülkemizin 100 yıllık doğalgaz ihtiyacını karşılayabilir" denildi. JOGMEC, bu açıklamayla, Japonya'nın karasularında bol miktarda metan hidrat bulundurduğunu da belirtmiş oldu.

Metan hidrat.

"DEV KARBON DEPOSU"
Telegraph gazetesinin verdiği bilgiye göre, kıyı açıklarındaki metan hidrat araştırmalarında Kanadalılarla birlikte çalışan Japonların yanı sıra, ABD ve Çin'de yanıcı buzdan doğalgaz elde etmek için kendi çalışmalarını yapıyor.
ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu (USGS), metan hidratın dünyadaki diğer fosil yakıtlara oranla en az iki kat daha fazla karbon içerdiğini belirtti. USGS, buna rağmen maddenin ekolojik denge üzerinde yaratacağı etkinin yeterince anlaşılmadığı uyarısında bulundu.
Japon yetkililerin verdiği bilgiye göre, ülkenin batısındaki Shikoku adasının açıklarındaki okyanus tabanında, 1.1 trilyon metre küp metan hidrat bulunduğu tahmin ediliyor. Bu miktarın, Japonya'nın 11 yıllık doğalgaz tüketimini karşılayabileceği ifade edildi.
JOGMEC, '2018'in sonuyla metan hidrattan yararlanmalarını sağlayacak teknolojinin hayata geçmesini hedeflediklerini' belirtti.
17 YILLIK ARAŞTIRMA
Japonya, okyanusların derinliklerinde yatan metan hidratın sakladığı enerjiye ulaşabilmek için 17 yıldır araştırma yapıyordu. Yüz milyonlarca dolarlık projenin sonunda başarıya ulaşan Japonlar, enerji ihtiyaçlarını karşılamak için dış kaynaklara olan bağımlılıklarını da önemli ölçüde azaltma şansını yakaladı.
Fukuşima faciasının yaşandığı 2011'in ardından, sahip olduğu 54 nükleer reaktörlerden 52'sini devre dışı bırakan Japonya, artan enerji ihtiyacını ağırlıklı olarak ithal ettiği sıvılaştırılmış doğalgazdan (LNG) sağlıyordu. Japonya'nın 2012'de ithal ettiği LNG miktarı 87 milyon ton olarak gerçekleşti.
Eldeedilen büyük başarının ardından, Japonya Enerji Ekonomisi Enstitüsü, yanıcı buzun 'oyun kurallarını değiştiren bir etki yapacağını' belirtti. Japon hükümeti, her yıl yapacağı sondajlarla deniz tabanında 4-7 bin metre derinliğe inerek metan hidrat çıkarmayı amaçlıyor.
http://www.ntvmsnbc.com/id/25428447/




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Translate